Rapport från framtiden

crystal-29300_1280

Kul om denna titel verkligen stämde, eller hur?
Nej, skämt åsido, varken undertecknad eller de som satt i panelen när BOS (Branschföreningen för onlinespel), som bjudit in till seminarie om hur spelmarknaden ser ut om 10 år, påstår sig ha någon magisk spåkula som gör att vi vet vad framtiden har att erbjuda för spel över nätet.

Däremot så deltog en hel del personer som gjort väldigt mycket historiskt i denna bransch.
De som satt i panelen var: Mikael Pawlo från Mr Green, Pontus Lindwall från Betsson samt Per Hortlund från HUI research.

Mikael Pawlo började med att nämna att mobila spel ökat med 37 % under 2015 och att ökningen till 2018 spås bli att 50% av allt spel sker mobilt, Pawlo tror ännu fortare.
Han nämnde även att regeringen släppt en plan för omreglering i början av juni efter påtryckning från EU.
Vad som kan var ”the next thing” inom spel tror han kan vara virtual reality.
Han uttryckte även en förvåning över att det skett liten utveckling av nya spelformer på senare år samt en ännu större förvåning att ingen debatt förs om att reglera bolag som t.ex King med spel som Candy Crush då de i princip konkurrerar om samma plånbok och tid hos konsumenterna.

Näste talare var Pontus Lindwall från Betsson som underströk det mycket viktiga faktum att vid en omreglering så får inte våra politiker bli för giriga gällande skatt, för då riskerar Sverige att gå samma framtid till mötes som redan skett i Frankrike.
Det som skett och sker i allt större utsträckning i Frankrike är att spelarna inte accepterar de allt för stora skillnader i återbetalning som det innebär att spela hos de licensierade aktörerna och därför söker sig till olicensierade spelformer.
Han berättade att 2004 till 2014 så har skiftet från landbaserat spel till spel online gått från 90 % landbaserat 2004 till 68 % landbaserat 2014.
Pontus ville även påpeka vikten av att lagstifta teknikoberoende då vi inte idag kan veta på vilket sätt konsumenterna i framtiden väljer att konsumera spel.
När han frågades om vad han såg som en rimlig framtida skatt så nämnde han siffran 10 % vilket alla i rummet verkade tycka lät rimligt och en minister, som skall förbli namnlös, som satt några stolar bort från mig tog upp pennan och skrev för första gången vad jag såg.

Tredje talaren Per Hortlund ställde sig frågande till om någon speciell skatt behöver åläggas spelbranschen alls, utan ansåg att den borde behandlas som en del av nöjesbranschen.
Han nämnde 4 punkter som viktiga vid omreglering av den Svenska spelmarknaden och dessa var:

1: Skatt? Konsumtionsskatt typ moms är att föredra.

2: Ägarrätt? Spel har historiskt betraktats som synd och då ska staten äga har historiskt varit synen, men nu luckras denna syn upp. Hur hanteras detta?

3: Hur reglera? Licenser, eller behövs inte detta?

4: Spelberoende. Det finns inget stöd alls i forskning om att avreglering på spelmarknad leder till ökat missbruk.

Seminariet avslutades med en frågestund då många uttyckte åsikten att det är bättre om Sverige nu själva tar tag i att omreglera sin spelmarknad själva eftersom EU hotar att bara helt sonika rycka bort monopolet med den stämning EU lämnade in i oktober 2014.
EU har stämt Sverige för att nuvarande monopol syftar till att tillföra statskassan resurser snarare än att främja folkhälsan, vilket klart strider mot EU’s regler.

Det blev även diskussioner om vårt nuvarande främjandeförbud (förbud mot reklam om spel), här fick Pontus Lindwall åhörarskaran i skratt när han kallt konstaterade att ”framtidens konsumenter ser inte på TV och tidningar har de aldrig läst, så ett förbud må vara lätt att behålla men omöjligt att upprätthålla”.

Hela panelen beskrev att drömscenariot för spelbranschen skulle vara en EU-licens som gäller i hela EU, men de såg dystert på möjligheterna att detta kan bli realitet inom någon snar framtid.

Exakt vad en framtida omreglering av den Svenska spelmarknaden kommer leda till för Svenska pokerspelare är ännu oklart, men det verkar som det händer saker i detta ärende nu till sist, och under Almedalsveckan ska sittande Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Per Bill (M) ha debatt om detta ämne och vi som vill se en förändring till det bättre för Svenska pokerspelare hoppas detta blir en givande debatt.

För Svenska Pokerförbundet

Albert Rolander